Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Tarta z meksykańskim sosem Łowicz

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kombinacja kruchego ciasta, sosu meksykańskiego kolendry i żółtego sera.

Tarta z meksykańskim sosem Łowicz

Składniki:

Tarta z meksykańskim sosem Łowicz

 

  • pól kilograma mięsa mielonego
  • pół kostki masła
  • 25 dag mąki
  • jedno jajko
  • słoiczek Sosu Meksykańskiego "Łowicz"
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 15 dag żółtego sera
  • jedna czerwona cebula
  • świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

Tarta z meksykańskim sosem Łowicz
Z masła, mąki i jajka i kuminu rzymskiego i połowy łyżeczki soli zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Mięso podsmażamy z sola i pieprzem. Dodajemy 2/3 słoika sosu Meksykańskiego "Łowicz". Dalej smażymy. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy umieszczamy w formie do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy z piekarnika. Tarte wypełniamy mięsem z sosem, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 10 minut. Wyciągamy, posypujemy żółtym serem i dekorujemy cebulą. Zapiekamy jeszcze przez chwilę, aż do momentu gdy ser stopnieje. Podajemy ze świeżą kolendrą oraz z resztą sosu "Łowicz".