agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moja ulubiona pizza, na bardzo cienkim cieście z przepysznym sosem i włoskim boczkiem. Polecam!

Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą

 

 

 

  • nadzienie:
  • panchetta ok 10 plastrów
  • mozzarella żółta tarta 150 g
  • mozzarella biała 120 g
  • sałata i pomidorki koktajlowe do podania

Sposób przygotowania:

Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą
Do miski przesiewamy mąkę, łączymy z solą i suchymi drożdżami. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą wodę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Przekładamy do czystej miski wysypanej odrobią mąki, przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość.

Przygotować sos: pomidory przekroić na pół. Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą morska, polać łyżką oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej bazylii, ząbki czosnku, przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować.

Uformować kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym sosem warzywnym (zostawić ok 2 łyżek na posmarowanie wierzchu), posypać tartą mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić szynką lub boczkiem. Następnie na jednym z końców ułożyć plastry odsączonej z zalewy białej mozzarelli.

Roladę zwinąć, z wierzchu posmarować pozostałym sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu , pokroić w 3-4 cm grubości plastry. Podałam na sałacie z pomidorkami koktajlowymi.
Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą
Na rozwałkowane ciasto wyłozyć sos i wysypac ser
Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą
ułożyć plastry panchetty lub innego boczku
Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą
na jednym z końców ułożyć plastry białej mozzarelli
Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą
Roladę zawinąć z wierzchu posmarowac pozostałym sosem