Sposób przygotowania:
Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą
Do miski przesiewamy mąkę, łączymy z solą i suchymi drożdżami. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą wodę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Przekładamy do czystej miski wysypanej odrobią mąki, przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować sos: pomidory przekroić na pół. Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą morska, polać łyżką oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej bazylii, ząbki czosnku, przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować.
Uformować kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym sosem warzywnym (zostawić ok 2 łyżek na posmarowanie wierzchu), posypać tartą mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić szynką lub boczkiem. Następnie na jednym z końców ułożyć plastry odsączonej z zalewy białej mozzarelli.
Roladę zwinąć, z wierzchu posmarować pozostałym sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu , pokroić w 3-4 cm grubości plastry. Podałam na sałacie z pomidorkami koktajlowymi.
Przygotować sos: pomidory przekroić na pół. Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą morska, polać łyżką oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej bazylii, ząbki czosnku, przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować.
Uformować kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym sosem warzywnym (zostawić ok 2 łyżek na posmarowanie wierzchu), posypać tartą mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić szynką lub boczkiem. Następnie na jednym z końców ułożyć plastry odsączonej z zalewy białej mozzarelli.
Roladę zwinąć, z wierzchu posmarować pozostałym sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu , pokroić w 3-4 cm grubości plastry. Podałam na sałacie z pomidorkami koktajlowymi.
rozmarzona.marzena
BSz