nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Tarta z rabarbarem pod śmietanową chmurą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Propozycja na ciasto w letni dzień

Tarta z rabarbarem pod śmietanową chmurą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z rabarbarem pod śmietanową chmurą

 

  • ok. 1 kg rabarbaru
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1/3 soku wieloowocowego lub sok z małej pomarańczy
  • 2 szkl. wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • biszkopty na spód tarty

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z rabarbarem pod śmietanową chmurą
1. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą, sokiem i zasypujemy cukrem. Wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a następnie schładzamy. 2 Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i łączymy z ostudzonym rabarbarem. 3. Na dnie formy od tarty układamy biszkopty i wylewamy masę. Schładzamy aż stężeje. 4. Śmietany (schłodzone) ubijamy z dodatkiem fixów. Nakładamy ją na górę tarty i ozdabiamy kakao, posypką i winogronami.
Tarta z rabarbarem pod śmietanową chmurą
Rabarbar zasypany cukrem, zalany sokiem i wodą.
Tarta z rabarbarem pod śmietanową chmurą
Rabarbar po wyciagnięciu z piekarnika, należy schłodzić.