kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta z rodzynkami, tarta z rodzynkami, tarta z rodzynkami

Tarta z rodzynkami

Składniki:

Tarta z rodzynkami

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z rodzynkami
Zagnieść ciasto na tartą, czyli składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ukształtować kulę. Zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem. Wypełnić ciastem (również boki). Nakłuć widelcem. Piec w temp. 200 st. C przez 10 minut. Rodzynki wymieszać z wódką. Ostawić na 60 minut. Odsączyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać rodzynki. Następnie wymieszać ze śmietaną i mąką. Z białek ubić sztywną pianę. Ostrożnie połączyć z masą rodzynkową. Dodać wódkę, w której moczyliśmy rodzynki. Masę wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 200 st. C przez 25 minut.