marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta z serem brie i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche tarty mają to do siebie,że są proste w przyrządzaniu oraz starczą na obiad lub kolację.Do tego jakiś dodatek warzywny jak sałata zielona.

Tarta z serem brie i oliwkami

Składniki:

Tarta z serem brie i oliwkami

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 120 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 4 gotowane żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 trójkąciki sera brie,
  • 10 dag.oliwek czarnych bezpestkowych,
  • 1 łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Tarta z serem brie i oliwkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu. Zsunąć na stos i dodać ugotowane wcześniej oraz obrane z białek żółtka. Posiekać ponownie, dodając kwaśną śmietanę z pudełka i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować w woreczek foliowy i schować do lodówki na pół godziny. Serki brie z różnokolorową pleśnią, np. zielona-smak ziołowy, itp. odwinąć z sreberek i pokruszyć widelcem w miseczce, a oliwki wyjąć i odsączyć na sitku. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blaszkę do tartej natłuścić lekko oraz wylepić ciastem, szczególnie na brzegach. Nakłuć wierzch ciasta widelcem i wyłożyć pokruszone serki oraz oliwki. Wstawić blachę do piekarnika i piec tartą ok.30 min. Po upieczeniu wyjąć, pokroić i spożywać z sałatą zieloną w śmietanie.