Sposób przygotowania:
Tarta z serem brie i oliwkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu. Zsunąć na stos i dodać ugotowane wcześniej oraz obrane z białek żółtka. Posiekać ponownie, dodając kwaśną śmietanę z pudełka i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować w woreczek foliowy i schować do lodówki na pół godziny. Serki brie z różnokolorową pleśnią, np. zielona-smak ziołowy, itp. odwinąć z sreberek i pokruszyć widelcem w miseczce, a oliwki wyjąć i odsączyć na sitku. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blaszkę do tartej natłuścić lekko oraz wylepić ciastem, szczególnie na brzegach. Nakłuć wierzch ciasta widelcem i wyłożyć pokruszone serki oraz oliwki. Wstawić blachę do piekarnika i piec tartą ok.30 min. Po upieczeniu wyjąć, pokroić i spożywać z sałatą zieloną w śmietanie.