Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Tarta z suszonymi śliwkami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie ciasto to smaczny dodatek do kawy lub herbaty.

Tarta z suszonymi śliwkami i morelami

Składniki:

Tarta z suszonymi śliwkami i morelami

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki rumu
  • 30 dag suszonych śliwek
  • 10 dag moreli
  • 10 dag rodzynek
  • 1 budyń wiśniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z suszonymi śliwkami i morelami
Bakalie zamoczyć w rumie, Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z połową proszku do pieczenia i dokładnie posiekać z masłem. Następnie dodać 3 żółtka, wiórki kokosowe, śmietanę, 1 łyżkę cukru pudru, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godziny do zamrażarki. Białka z pozostałym cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, dodać budyń, pozostały proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach do przygotowanej formy, wyłożyć pokrojone bakalie, zalać ciastem z budyniem. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temp 180 stopni.