SUPERPRZEPIS

Tarta z truskawkami i galaretką

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Tarta z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Sezon na truskawki nie trwa długo korzystajmy więc póki się da, polecam tartę na kruchym cieście zalaną galaretką, słodkie małe co nieco.

Składniki:

Tarta z truskawkami i galaretką

 

  • Składniki na tartę o śr 26 cm

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa.

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i galaretką
Ciasto: Podane składniki szybko zagnieść,wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty,wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175*c lub do zrumienienia ciasta.Wystudzić. Nadzienie: Dwie szklanki mleka doprowadzić do wrzenia z cukrem i cukrem waniliowym,oraz masłem w reszcie mleka zmiksować jedno jajko mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Wylać ciepłą masę budyniową na kruche ciasto zostawić do lekkiego wystudzenia,po chwili ułożyć odszypułkowane suche truskawki. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i tężejącą zalać truskawki.Zostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej kroić na drugi dzień gdy ciasto troszkę zmięknie.
Tarta z truskawkami i galaretką
sporządzonym ciastem wylepiamy natłuszczoną formę
Tarta z truskawkami i galaretką
galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie zostawiamy do lekkiego stężenia
Tarta z truskawkami i galaretką
gotujemy masę budyniową wylewamy na upieczone ciasto
Tarta z truskawkami i galaretką
dekorujemy tartę truskawkami i zalewamy galaretką