Sposób przygotowania:
Tarta z truskawkami i galaretką
Ciasto: Podane składniki szybko zagnieść,wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty,wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175*c lub do zrumienienia ciasta.Wystudzić. Nadzienie: Dwie szklanki mleka doprowadzić do wrzenia z cukrem i cukrem waniliowym,oraz masłem w reszcie mleka zmiksować jedno jajko mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Wylać ciepłą masę budyniową na kruche ciasto zostawić do lekkiego wystudzenia,po chwili ułożyć odszypułkowane suche truskawki. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i tężejącą zalać truskawki.Zostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej kroić na drugi dzień gdy ciasto troszkę zmięknie.
Magdalenaa
2milutka
Madziu dziękuję:)
mysza75