czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tarta jest nieziemsko pyszna i delikatna w smaku. W sam raz dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii:)

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą

Składniki:

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą

Ciasto

  • 175 g mąki pszennej,
  • żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 130 g masła lub margaryny,
  • 35 ml zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • 200 g kremu czekoladowego, np. nutella

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru z laską wanilii,
  • 50 g posiekanej białej czekolady,
  • 2 łyżki likieru jajecznego,
  • 300 g świeżych truskawek.

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą

ETAP 1:

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą
Zagnieśc ciasto i wylepić nim formę na tartę.

Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26 cm. Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170 st.

ETAP 2:

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą
Przestudzone ciasto posmarowac kremem czekoladowym.

Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym.

ETAP 3:

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą
Na wiezrchu rozsmarowac masę śmietanową.

Czekoladę stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować. Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. Przechowywać w lodówce.