Sposób przygotowania:
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutelląETAP 1:
Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26 cm. Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170 st.
ETAP 2:
Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym.
ETAP 3:
Czekoladę stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować. Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. Przechowywać w lodówce.