Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto przygotowane według tego przepisu można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Tarta z tuńczykiem

Składniki:

Tarta z tuńczykiem

 

  • Ciasto;
  • 25dag,mąki,
  • 15dag.masła lub margaryny,
  • 1\3szkl.bardzo zimnej wody,
  • 1\4łyżeczki soli
  • Nadzienie;
  • 2pory(jasne części),
  • 1łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 1strąk czerwonej papryki,
  • 2puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 3\4szkl.mleka,
  • 3jajka,
  • 10dag.startego żółtego sera,
  • 2łyżki oleju,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta z tuńczykiem
Ciasto;Mąkę posiekać z masłem lub margaryną,dodać sól i skrapiając wodą szybko zagnieść ciasto,uformować kulą,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok.1godz.Nadzienie;Pory pokroić w plasterki,udusić na oleju z dodatkiem sosu sojowego i dwóch łyżek wody.Paprykę pokroić w paseczki,tuńczyka osączyć i podzielić na kawałki.Formę do tart o śr.24-26cm.wylepić ciastem,gęsto ponakłuwać widelcem,wstawić na 10min.do piekarnika nagrzanego do 200"C.Na podpieczonym spodzie rozłożyć pory,paprykę i tuńczyka.Mleko roztrzepać z jajkami,dodać ser żółty,doprawić i wylać na tartę,zapiekać 25-30min.