Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z wędzoną makrelą i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tartę należy podawać na gorąco zaraz po upieczeniu

Tarta z wędzoną makrelą i kalafiorem

Składniki:

Tarta z wędzoną makrelą i kalafiorem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z wędzoną makrelą i kalafiorem
Kalafior gotować przez 7 minut w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, podzieli na różyczki. Z mąki, masła, żółtka, szczypty soli i kilku łyżek wody zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i włożyć do posmarowanej tłuszczem formy, wylepić dno i boki. Na ciasto ułożyć oczyszczoną z ości makrelę i kalafior. Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać szczyptę soli, pieprzu i zalać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 25 minut. Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, posypać tartym serem i zapiec.