Sposób przygotowania:
tarta za szpinakiem i serem pleśniowym
1.z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto, 2.uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, 3.po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, 4.po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min, 5.szpinak podsmażyć na maśle, 6.dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, 7.następnie dodać śmietanę i chwile podusić, 8.na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera, 9.zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera, 10.pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.
kinga