superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta ze szparagami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Od dzisiaj - moja ulubiona tarta :)

Tarta ze szparagami

Składniki:

Tarta ze szparagami

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szparagami
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Solimy, wbijamy jajko, dodajemy wodę i masło. Wyrabiamy ciasto aż osiągniemy jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy wysmarowanej wcześniej masłem lub margaryną. Szparagi myjemy, ucinamy końce i kroimy na pół. Gotujemy około 10 minut w posolonej wodzie. Odcedzamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 C. Creme de Camembert przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z jajkiem. dodajemy płatki suszonego czosnku i ucieramy do masy odrobinę sera. Dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto lekko się przyrumieni wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy naszą masę i na to resztę utartego sera. Układamy szparagi i pomidorki i zapiekamy kolejne 10-15 minut.