czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta ze szparagami i kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tarta jest bardzo smaczna, ma w sobie kawałki chrupiącego boczku oraz szparagów. To taka jajecznica na kruchym cieście;)

Tarta ze szparagami i kozim serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta ze szparagami i kozim serem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szparagami i kozim serem
1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól i cukier oraz śmietanę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem, przykryć folią alumniową i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min. 2. Ser kozi zmiksować blenderem z jajkami, orzechami i śmietaną. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na suchej patelni. Zdjąć do miseczki z serem. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Szparagi włożyć na 2min do osolonego wrzątku. Dodać do zmiksowanego sera, wymieszać doprawić do smaku, dodać przyprawę do jajaecnzicy (można ją pominąć). Na dno podpieczonej tarty posypać troszkę startego parmezanu, następnie wylać masę z sera koziego, posypać resztą parmezanu. Piec ok. 20min w temp. 180st.
Tarta ze szparagami i kozim serem
Ciasto obciązyć np. ziarnami fasoli, upiec
Tarta ze szparagami i kozim serem
Zmiksowany ser połączyć ze szparagami i boczkiem