Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem
Przesiać mąkę do miski,dodać sól i masło pokrojone w kostkę.Ugniatamy aż przybierze postać kruszonki.Robimy"dołek" w środku ciasta i wlewamy wodę,szybko mieszamy i uciskamy palcami,wyrabiamy.Formujemy z ciasta kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.Wałkujemy,i wkładamy na wysmarowaną tłuszczem owalną foremkę.Ciasto,które wystaje za foremkę obcinamy i kroimy w paski.Ciasto zapiekamy kilka minut w piekarniku 160stopni C.Szpinak ugotowany i odcedzony,drobno siekamy.Ubijamy ser ricotta z jajkami,łączymy ze szpinakiem.Doprawiamy pieprzem i gałką .Wykładamy na ciasto,na wierzch kładziemy paski z ciasta i posypujemy startym parmezanem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.