madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 531]

Tarta ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta w wersji słonej mało gościła na moim stole, za to dużo częściej pojawiała się na słodko, ale od kiedy mam ten przepis wszystko się zrównało.

Tarta ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem
Ciasto Do miski wsypujemy masło , dodajemy jajko i żółtko (białko z jednego jajka zostawiamy), posiekane masło oraz przyprawy i zagniatamy jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Wylepiamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem i smarujemy pozostałym białkiem. Podpiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Farsz Szpinak lekko podsmażamy i układamy na cieście, na szpinaku kładziemy szynkę pokrojoną w paski, sparzone pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki. Jajka roztrzepujemy i polewamy wcześniejsze składniki, a na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane ciasto z farszem ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kolejne 20 minut. Podajemy na ciepło.
Tarta ze szpinakiem
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto
Tarta ze szpinakiem
Wierzch tarty posypujemy startym zółtym serem
Tarta ze szpinakiem
Tartę zapiekamy kolejne 20 minut w 180 stopniach