Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem
Ciasto Do miski wsypujemy masło , dodajemy jajko i żółtko (białko z jednego jajka zostawiamy), posiekane masło oraz przyprawy i zagniatamy jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Wylepiamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem i smarujemy pozostałym białkiem. Podpiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Farsz Szpinak lekko podsmażamy i układamy na cieście, na szpinaku kładziemy szynkę pokrojoną w paski, sparzone pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki. Jajka roztrzepujemy i polewamy wcześniejsze składniki, a na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane ciasto z farszem ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kolejne 20 minut. Podajemy na ciepło.