Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Tartaletki z białą czekoladą i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tartaletki ze słodziutkim kremem z białej czekolady i mascarpone, kwaśne przełamanie w postaci porzeczek, zdrowe borówki - taki deser wymaga małego nakładu pracy, a smakuje rewelacyjnie.

Tartaletki z białą czekoladą i owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tartaletki z białą czekoladą i owocami

Na 4 dość spore tartaletki:

Sposób przygotowania:

Tartaletki z białą czekoladą i owocami

Przygotowanie kruchego ciasta

Tartaletki z białą czekoladą i owocami
Zagniatamy kruche ciasto z mąki, masła, cukru pudru i jajka

Mąkę przesiewamy przez sito do miski lub na stolnicę, dodajemy cukier puder, wbijamy jajko. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z pozostałymi składnikami. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie do połączenia się składników.

Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą foremek do tartaletek wycinamy kawałki ciasta, którymi następnie wylepiamy natłuszczone foremki. Tartaletki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy do zarumienienia, ok. 20 minut. Tartaletki studzimy. Po dobrym ostudzeniu ciastka wyjmujemy z foremek.

Przygotowanie kremu

Tartaletki z białą czekoladą i owocami
Białą czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

ETAP 3:

Tartaletki z białą czekoladą i owocami
Roztopioną czekoladę mieszamy energicznie z mascarpone

Do roztopionej czekolady dodajemy mascarpone - mieszamy energicznie łyżką lub mikserem, aby powstał jednolity krem.

ETAP 4:

Tartaletki z białą czekoladą i owocami
Tartaletki wypełniamy kremem

Owoce myjemy i osuszamy.
Tartaletki wypełniamy kremem, na wierzch wykładamy owoce oraz listki mięty. Tartaletki wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Tagi:

ciasta