Sposób przygotowania:
Tartaletki z jabłkami
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki szybko ze sobą łączymy i zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 0.5 cm i wycinamy foremkami to tartaletek ciasto, które umieszczamy wewnątrz foremki. Pieczemy w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. ok 7-8 minut. Schładzamy i wyciągamy z foremek.
PRZYGOTOWANIE JABŁEK: Myjemy jabłka dokładnie pod bieżącą wodą, osuszamy obieramy ze skórki a następnie kroimy na plasterki. Tak przygotowane jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego skrapiamy sokiem z cytryny, cynamonem oraz cukrem. Wszystko mieszamy i pieczemy do miękkości w 195 stopniach. Trzeba sprawdzać widelcem żeby jabłka nie były za bardzo miękkie. Nie podawałam czasu bo to zależy od jabłek--- ja miałam dosyć miękkie więc mi wystarczyło niecałe 10 minut. Odkładamy jabłka do wystudzenia.
PRZYGOTOWANIE TARTALETKI: Na upieczone i wystudzone spody nakładamy jabłka i razem zapiekamy ok 5-10 minut w 180 stopniach.
*W Master Chef'ie do jabłek były dodane rodzynki namoczone wcześniej w rumie a nie było cytryny.
**Tak przygotowane tartaletki w programie były podawane z bitą śmietaną i sosem karmelowym, natomiast ja podawałam z golden syrup'em.
PRZYGOTOWANIE JABŁEK: Myjemy jabłka dokładnie pod bieżącą wodą, osuszamy obieramy ze skórki a następnie kroimy na plasterki. Tak przygotowane jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego skrapiamy sokiem z cytryny, cynamonem oraz cukrem. Wszystko mieszamy i pieczemy do miękkości w 195 stopniach. Trzeba sprawdzać widelcem żeby jabłka nie były za bardzo miękkie. Nie podawałam czasu bo to zależy od jabłek--- ja miałam dosyć miękkie więc mi wystarczyło niecałe 10 minut. Odkładamy jabłka do wystudzenia.
PRZYGOTOWANIE TARTALETKI: Na upieczone i wystudzone spody nakładamy jabłka i razem zapiekamy ok 5-10 minut w 180 stopniach.
*W Master Chef'ie do jabłek były dodane rodzynki namoczone wcześniej w rumie a nie było cytryny.
**Tak przygotowane tartaletki w programie były podawane z bitą śmietaną i sosem karmelowym, natomiast ja podawałam z golden syrup'em.
Bo
zbysiowa
Bo
gosia56
napewno zjadłas wszystkie i dla mnie juz nic nie zostało
Gosia85
czekoladka_m