Sposób przygotowania:
Tartaletki z pastą groszkową na ostro
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę oraz posiekać na wiórki z kostką masła. Zrobić dołek i wbić trzy lub cztery żółtka lub dodać ugotowane i posiekać je, dodając kwaśnej śmietany, szczypty soli, kurkumy lub curry. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, a następnie wstawić w misce do lodówki na godzinę.
Groszek świeży lub mrożony przetrzeć przez sitko miękkie pałką i zebrać z dna sitka resztki pulpy z groszku. Mrożony groszek najpierw należy obgotować na lekko osolonym wrzątku. Doprawić kwaskiem cytrynowym lub pieprzem cytrynowym oraz oczyszczoną, opłukana i posiekaną na cienkie talarki czuszką i wymieszać łyżką pastę.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, foremki do babeczek natłuścić i wylepić ciastem kruchym, zalepiając je zwłaszcza na brzegach blaszek.
Ustawić foremki na kratce rusztowej lub na blasze. Piec ok. 20 min. jak się zrumienią, wyjmować szczypcami, przestudzić i wybić delikatnie babeczki na deskę do chleba.
Napełniać ciastka pastą groszkową i udekorować oliwką czarną.
Groszek świeży lub mrożony przetrzeć przez sitko miękkie pałką i zebrać z dna sitka resztki pulpy z groszku. Mrożony groszek najpierw należy obgotować na lekko osolonym wrzątku. Doprawić kwaskiem cytrynowym lub pieprzem cytrynowym oraz oczyszczoną, opłukana i posiekaną na cienkie talarki czuszką i wymieszać łyżką pastę.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, foremki do babeczek natłuścić i wylepić ciastem kruchym, zalepiając je zwłaszcza na brzegach blaszek.
Ustawić foremki na kratce rusztowej lub na blasze. Piec ok. 20 min. jak się zrumienią, wyjmować szczypcami, przestudzić i wybić delikatnie babeczki na deskę do chleba.
Napełniać ciastka pastą groszkową i udekorować oliwką czarną.