cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Tartaletki z warzywami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mini tarty z kremowym nadzieniem z warzywami i szynką to pyszna przekąska dla każdego /wystarczy dowolnie zmieniać składniki nadzienia/.

Tartaletki z warzywami i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki z warzywami i szynką

 

 

  • nadzienie:
  • 2 jajka
  • 50 g ricotty
  • 50 g kwasnej śmietany
  • 50 g żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę
  • 50 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
  • 1 ugotowana marchewka pokrojona w plasterki lub kostkę
  • 2 łyżki pokrojonej zielonej cebulki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tartaletki z warzywami i szynką
-Wszystkie składniki na ciasto umieścić w blenderze i zmiksować krótko do chwili ,aż składniki połączą się w zwartą masę / w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto wyjąć, uformować kulę, rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyłożyć foremki nasmarowane delikatnie olejem. -Foremki przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.30 min. -Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. -Schłodzone foremki wyjąć z lodówki, ciasto nakłuć widelcem. -Jajka lekko roztrzepać , połączyć z ricottą i śmietaną. -Do masy dodać warzywa, szynkę, kostki żółtego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Starannie wymieszać i wypełnić podpieczone spody babeczek. -Jeśli wystarczy ciasta można wykroić z niego ozdobne elementy i ułożyć na wierzchu babeczek. -Gotowe tarty wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do chwili, aż wierzch zetnie się i ładnie przyrumieni. /ok.25 min/Ciasto można przygotować wykorzystując podręczny blender.
Tartaletki z warzywami i szynką
Ciasto można przygotować wykorzystując podręczny blender.
Tartaletki z warzywami i szynką
Jajka wymieszać ze smietaną i ricottą a nastepnie dodać pozostałe składniki.
Tartaletki z warzywami i szynką
Nadzieniem wypełnić przygotowane spody a wierzch dowolnie ozdobic resztkami ciasta.
Tartaletki z warzywami i szynką
Tarty można podawać lekko schłodzone ale świetnie smakują również nastepnego dnia.