Sposób przygotowania:
Tartaletki z warzywami i szynką
-Wszystkie składniki na ciasto umieścić w blenderze i zmiksować krótko do chwili ,aż składniki połączą się w zwartą masę / w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto wyjąć, uformować kulę, rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyłożyć foremki nasmarowane delikatnie olejem. -Foremki przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.30 min. -Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. -Schłodzone foremki wyjąć z lodówki, ciasto nakłuć widelcem. -Jajka lekko roztrzepać , połączyć z ricottą i śmietaną. -Do masy dodać warzywa, szynkę, kostki żółtego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Starannie wymieszać i wypełnić podpieczone spody babeczek. -Jeśli wystarczy ciasta można wykroić z niego ozdobne elementy i ułożyć na wierzchu babeczek. -Gotowe tarty wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do chwili, aż wierzch zetnie się i ładnie przyrumieni. /ok.25 min/Ciasto można przygotować wykorzystując podręczny blender.