Sposób przygotowania:
Tartaletki ze szpinakiem i kurkami
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiej ze szczyptą soli do miski, dolej wodę i olej. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj wodę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Miseczką bądź foremką okrągłą, wykrój 6 krążków o średnicy 14 cm. Wyłóż na foremki o średnicy 11 cm. Foremki wyłóż ciastem dokładnie, uformuj palcami. Wystające ciasto odetnij nożem. Na rozgrzaną oliwę dodaj pora, czosnek, sól i pieprz. Po chwili dodaj kurki oraz rozmaryn i smaż 5 minut. Dodaj szpinak, zamieszaj i smaż aż zmniejszy swoją objętość. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Szynkę parmeńską dodaj do szpinaku z kurkami. Mąkę kukurydzianą rozrób razem z 2 łyżkami mleka. Resztę mleka zagrzej w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, wlej je do rozrobionej mąki kukurydzianej - mieszaj cały czas. Przelej wszystko z powrotem do rondelka, postaw jeszcze raz na ogniu i mieszaj aż sos zgęstnieje. Wlej do szpinaku i kurek, zamieszaj, dopraw do smaku. Białka ubij na pianę. Dodaj je delikatnie do nadzienia szpinakowego. Ostrożnie zamieszaj i przełóż do foremek z ciastem. Piecz około 30 minut aż nadzienie się przyrumieni i zetnie, a ciasto będzie kruche. Podawaj od razu. Smacznego!:)