Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Tarte flambée (Flammkuchen), czyli prawie pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tarte flambée, czyli francuski odpowiednik pizzy. Wersja oryginalna zawiera jedynie boczek i cebulę, ale przecież w kuchni wszystkie chwyty dozwolone.

Tarte flambée  (Flammkuchen), czyli prawie pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarte flambée (Flammkuchen), czyli prawie pizza

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Tarte flambée (Flammkuchen), czyli prawie pizza
Boczek pokroić w drobną kostkę, a cebulę w cieniutkie piórka. Z mąki, wody, oleju i soli wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby potrzepać mąką. Rozwałkować na cieniutkie ciasto, tak jak na pierogi. Rozłożyć na blachę.( Można użyć papier do pieczenia, ale mój był tylko do temperatury 220°C, wiec wyłożyłam bezpośrednio na blachę). Na cieście rozsmarować śmietanę wyłożyć cebulę, boczek, fasolkę i starty na drobnych oczkach ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 250°C i piec do 10 min. Ja dodatkowo po wyjęciu z piekarnika posypałam solą ziołową, bo ciasto wydawało mi się trochę za mało słone.
Tarte flambée  (Flammkuchen), czyli prawie pizza
Etap 1 Wyrobić ciasto i cienko rozwałkować.
Tarte flambée  (Flammkuchen), czyli prawie pizza
Etap 2 Na całym cieście rozsmarować śmietanę.
Tarte flambée  (Flammkuchen), czyli prawie pizza
Etap 3 Dodać pokrojony drobno boczek i cebulę.
Tarte flambée  (Flammkuchen), czyli prawie pizza
Etap 4 Kolejno dodać fasolkę czerwoną i posypać serem.