Sposób przygotowania:
Tarte tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami
Ciasto kruche: Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko razem posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min 30 min. Obrane jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ilość jabłek jest uzależniona od wielkości naszej patelni, lub naczynia, w którym będziemy piec ciasto. Więc na patelni, umieścić cukier i wodę. Podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie na większej mocy palnika gotujemy do momentu uzyskania bursztynowo-złotego koloru karmelu, dodajemy sól i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Na gotowy karmel układać jabłka. Muszą dokładnie wypełnić całe naczynie. Ponownie naczynie umieścić na palniku i gotujemy przez ok 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kruche należy rozwałkować i przykryć zimne jabłka dokładnie dopasowując i wciskając je w brzegi. Na środku zrobić małe nacięcie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 min. Po upieczeniu odczekać chwilę, przyłożyć paterę/talerz i szybko odwrócić. Podawać ciepłe.