ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Tarte tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna tarta, która w oryginale powstała przez pomyłkę. Po tym cieście doszłam do wniosku, że czasami warto w kuchni o czymś zapomnieć.

Tarte tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarte tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami

 

 

  • Ciasto kruche:

 

 

Sposób przygotowania:

Tarte tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami
Ciasto kruche: Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko razem posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min 30 min. Obrane jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ilość jabłek jest uzależniona od wielkości naszej patelni, lub naczynia, w którym będziemy piec ciasto. Więc na patelni, umieścić cukier i wodę. Podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie na większej mocy palnika gotujemy do momentu uzyskania bursztynowo-złotego koloru karmelu, dodajemy sól i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Na gotowy karmel układać jabłka. Muszą dokładnie wypełnić całe naczynie. Ponownie naczynie umieścić na palniku i gotujemy przez ok 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kruche należy rozwałkować i przykryć zimne jabłka dokładnie dopasowując i wciskając je w brzegi. Na środku zrobić małe nacięcie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 min. Po upieczeniu odczekać chwilę, przyłożyć paterę/talerz i szybko odwrócić. Podawać ciepłe.
Tarte tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami
Etap 1. Wystudzone jabłka z karmelem przykrywamy kruchym ciastem.