Sposób przygotowania:
Tarte z pieczarkami
Pieczarki umyć, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić dość cieniutko, przesmażyć na tłuszczu, dodać do pieczarek, posolić i popieprzyć. Ziemniaki obrać, zetrzeć w maszynce do ścierania ziemniaków, lub na tarce o małych otworach. Na miskę położyć pieluchę tetrową, wyłożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, potem odlać płyn, ale ostrożnie, by na dnie miski osiadła skrobia. Do odciśniętej masy ziemniaczanej dodać skrobię z ziemniaków. Masę ziemniaczaną wymieszać z pieprzem, solą i jajkiem. W dłoniach formować podłużne kluski, na środku położyć łyżkę nadzienia, dobrze zlepić. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, 6 minut od wypłynięcia klusek na wierzch