jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Tartinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruche babeczki nadziewane budyniowym kremem o waniliowym aromacie z dodatkiem świeżych owoców i orzeźwiającej galaretki:)

Tartinki

Składniki:

Tartinki

 

  • CIASTO
  • 25 dag masła lub margaryny
  • ½ kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego

 

 

  • DODATKI
  • około 6 truskawek lub dowolnych owoców
  • 1 galaretka zielona lub dowolna

 

Sposób przygotowania:

Tartinki
Ze składników na ciasto, żółtka rozmącić z mlekiem.
Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier puder, żółtka z mlekiem i tłuszcz, a następnie posiekać nożem, a później zagnieść w gładkie ciasto i uformować kulę, którą podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkowywać na grubość około ½ cm, a następnie szklanką wykrawać krążki ciasta i wypełniać nimi wysmarowane tłuszczem foremki babkowe. Piec w temperaturze 200°C około 10 minut, do zrumienienia.
Babeczki pozostawić do ostygnięcia.
Ze składników na krem, z ½ litra mleka odlać około 150 ml, a większą część mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym.
Obie mąki rozmieszać w 150 ml mleka i wlać na gotujące się mleko z cukrem, po czym zamieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie masło podzielić na części, rozkręcić mikserem i dodawać po łyżce budyniu, aż do jego wykończenia.
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć.
Potem nadziewać babeczki kremem przy pomocy dekoratora, nakładać owoce i zalać tężejącą galaretką.