Sposób przygotowania:
Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechamiETAP 1:
Przygotować formę o wymiarach 21 x 25 cm układając na dnie warstwą herbatników.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z cukrem trzcinowym i smażyć na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody.
Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać, wlać wodę. Zagotować i wsypać suche galaretki.
Zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzone i tężące jabłka wyłożyć na pierwszą warstwę ułożonych herbatników, wyrównać i rozłożyć drugą warstwę.
Odstawić do lodówki.
ETAP 2:
Krem budyniowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała.
Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i masą kajmakową. Stale mieszając podgrzewać, aż kajmak się rozpuści, a następnie zagotuje.
Ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę.
Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu.
Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
ETAP 3:
Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem.
Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta.
Wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Kiedy wszystko stężeje, można pokroić na kawałki.
Smacznego :)
SylaUla