Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z jabłkami i budyniem kajmakowym przełożone kakaowymi herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Proste i zarazem bardzo smaczne ciasto.

Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami

Składniki:

Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami

 

  • ok 300 g herbatników kakaowych

WARSTWA JABŁKOWA:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanka wody
  • 1 galaretka cytrynowa

KREM BUDYNIOWY:

  • 200 g masy kajmakowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody

POLEWA ORZECHOWA:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka masy kajmakowej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami

ETAP 1:

Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami
Na warstwę ułożonych herbatników wyłożyć jabłka.

Przygotować formę o wymiarach 21 x 25 cm układając na dnie warstwą herbatników.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z cukrem trzcinowym i smażyć na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody.

Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać, wlać wodę. Zagotować i wsypać suche galaretki.

Zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzone i tężące jabłka wyłożyć  na pierwszą warstwę ułożonych herbatników, wyrównać i rozłożyć drugą warstwę.

Odstawić do lodówki.

ETAP 2:

Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami
Krem kajmakowy wyłożyć na warstwę herbatników

Krem budyniowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała.

Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i masą kajmakową. Stale mieszając podgrzewać, aż kajmak się rozpuści, a następnie zagotuje.

Ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę.

Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu.

Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników.

ETAP 3:

Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem.

Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta.

Wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Kiedy wszystko stężeje, można pokroić na kawałki.

Smacznego :)