Tatar śledziowy

         
ocena: 4/5 głosów: 3

Filety drobno posiekać, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Ogórki obrać i też

Tatar śledziowy

Składniki:

Tatar śledziowy

 

  • kilka filetów śledziowych
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2 cukrowe cebule
  • 2 cebule czerwone
  • sól
  • pieprz
  • olwa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Tatar śledziowy
Filety drobno posiekać, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Ogórki obrać i też pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ułożyć obok siebie na półmisku. W osobnym naczyniu podać oliwę z oliwek (można użyć zwykłego oleju sałatkowego). Każdy z gości dowolnie komponuje sobie na talerzu śledziowego tatara, doprawiając go według uznania solą i pieprzem.
Można również bardzo drobo posiekane filety wymieszać z odrobiną koncentratu pomidorowego, cebulą i ogórkiem kiszonym również drobno pokrojonym. Później doprawić je do smaku solą i pieprzem oraz papryką w proszku (według własnego uznania: słodką lub ostrą)