Sposób przygotowania:
Tatar z łososia norweskiego
Filetujemy łososia, kroimy w kostkę, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę, pieczarki i ogórki kroimy w drobną kostkę. Ze zmielonego łososia formujemy kulkę, lekko zgniatamy na talerzu, po czym na środku wydrążamy łyżką mały dołeczek- w to miejsce wbijamy żółtko oddzielone od białka (pamiętajmy, że białko warto schować do lodówki w szklance, możemy go użyć następnego dnia do jajecznicy, panierki lub do posmarowania ciastek przed pieczeniem).
Obok ryby układamy małe kupeczki pokrojonych ogórków, pieczarek i cebulki. Dodajemy obok odrobinę masła czosnkowego do posmarowania kanapek oraz plasterek cytryny do pokropienia ryby.
Tatara podajemy ze składnikami do samodzielnego przyprawiania: oliwą z oliwek, sosem sojowym, pieprzem ziołowym oraz pierzem w ziarenkach do mielenia. Samodzielne doprawianie tatara i poszukiwanie smaku jest frajdą dla każdego miłośnika kuchni. Do ryby podajemy podpieczone w piekarniku na chrupiąco bułeczki lub chlebek.
Obok ryby układamy małe kupeczki pokrojonych ogórków, pieczarek i cebulki. Dodajemy obok odrobinę masła czosnkowego do posmarowania kanapek oraz plasterek cytryny do pokropienia ryby.
Tatara podajemy ze składnikami do samodzielnego przyprawiania: oliwą z oliwek, sosem sojowym, pieprzem ziołowym oraz pierzem w ziarenkach do mielenia. Samodzielne doprawianie tatara i poszukiwanie smaku jest frajdą dla każdego miłośnika kuchni. Do ryby podajemy podpieczone w piekarniku na chrupiąco bułeczki lub chlebek.