ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Tatar z łososia z żurawiną i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Genialne połączenie ryby i owoców

Tatar z łososia z żurawiną i koperkiem

Składniki:

Tatar z łososia z żurawiną i koperkiem

 

  • 1 duże czerwone jabłko
  • 5 łyżek nektaru żurawinowego
  • 50 g świeżej żurawiny amerykańskiej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 150 g wędzonego łososia
  • 150 g marynowanego łososia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czerwony pieprz
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Tatar z łososia z żurawiną i koperkiem
Jabłko umyj i pokrój krajalnicą na cienkie plasterki.Rozłóż je na blasze wyłożonej folią sylikonową i wstaw do piekarnika.Susz ok.25 min w temp.150`C.W garnku zagotuj nektar z żurawiną.Gdy owoce staną się miękkie i wypuszczą sok,lekko je rozgnieć i dolej syrop klonowy.Oba rodzaje łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą,czerwonym pieprzem i posiekanym koperkiem.Serwuj na talerzykach w formie torciku ułożonego z plasterków jabłka przekładanych warstwą tatara z żurawiną.