pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Tatar z wędzonego łososia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwa w wykonaniu i efektownie prezentująca się,bardzo smaczna przystawka.Idealna na uroczate kolacje lub jako przystawka do eleganckiego obiadu.Idealna na upalne dni ponieważ najlepiej smakuje schłodzona.

Tatar z wędzonego łososia

Składniki:

Tatar z wędzonego łososia

 

  • 25 dkg wędzonego łososia
  • 1 łyżka kaparów
  • 3-4 łyżki marynowanych grzybków
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

 

  • Na sos :
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tatar z wędzonego łososia
Łososia siekamy a drobną kostkę,przekładamy do dużej miski. KApary,ogórki i grzybki również siekamy w podobną kostkę i razem z koperkiem dodajemy do łososia. Cebulkę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę( można spażyć a następnie wystudzić) ,dodajemy do łososia,wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy sok z cytryny,oliwę,bardzo dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Całość odstawiamy do lodówki na 30-40 min do schłodzenia i przegryzienia się smaków. Przygotowujemy sos: chrzan,śmietanę i jogurt naturalny mieszamy dokładnie ze sobą,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzonego tatara nakładamy na talerzyki ( ja użyłam specjalnych foremek) na tatara dajemy 1-2 łyżki sosu chrzanowego.Podajemy z pieczywem. Smacznego!