Sposób przygotowania:
Tęczowy warkocz
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić niewielkie wgłębienie. Do dołka wsypać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru, zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Lekko wymieszać, oprószyć łyżeczką mąki. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do podrośniętego zaczynu dodać olej, jajko, szczyptę soli i cukier, wlać pozostałe mleko. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, przykryć i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 3 równe części i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Każdą porcję skropić innym barwnikiem, zagniatać aż ciasto nabierze jednolitej barwy. Z ciasta utoczyć 3 długie wałeczki i zapleść je w gruby warkocz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warkocz i posmarować go stopionym masłem. Przykryć, odstawić na 10 minut. Piec 35-45 minut w temp180-200stC. Upieczone ciasto ostudzić na desce kuchennej. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem..
dota
marietta