marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tempura z ryb i warzyw w cieście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Filety rybne pokroić na kawałki 4 cm.cebulę i bakłażan na plasterki,paprykę w paski,fasolkę w kawałki.Obtoczyć całość w cieście i smażyć.

Tempura z ryb i warzyw w cieście.

Składniki:

Tempura z ryb i warzyw w cieście.

 

  • 30 dag.świeżych filetów z mintaja lub dorsza,
  • zielona papryka,
  • cebula,
  • bakłażan,
  • 5 dag.fasolki szparagowej,
  • olej do smażenia,
  • Ciasto:20 da.mąki,jajko,400 ml.wody,
  • Sos:200 ml.bulionu,50 ml.sosu sojowego,50 ml.wódki.

Sposób przygotowania:

Tempura z ryb i warzyw w cieście.
Filety z mintaja pokroić w kostkę4 cm.,cebulę i bakłażan na plasterki,paprykę na cienkie paseczki,fasolkę na 3 cm.kawałki.W
misce rozrobić ciasto i obtoczyć kawałki ryby i warzyw.Olej rozg-
-rzać na głębokiej patelni do 170 st.C. i smażyć na złoty kolor ob-
-toczone w cieście kawałki ryby i warzyw.Do małego garnka wlać bulion,sos sojowy i 50 ml.wódki,doprowadzić do wrzenia, a potem ostudzić.Tempurę maczać przy jedzeniu w sosie.