Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Kurczak w tempurze na warzywnej pierzynce kokosow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Migdałowa tempura, delikatne mięso kurczaka, w tle delikatna kokosowa nuta i dużo zdrowych i smacznych warzyw w towarzystwie soczyście zielonej roszponki. Polecam!

Kurczak w  tempurze na warzywnej pierzynce kokosow Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w tempurze na warzywnej pierzynce kokosow

 

  • Składniki:
  • Na tempurę:
  • · 3/4 szklanki zimnej wody gazowanej
  • · 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • · 2 łyżki mąki pszennej
  • · 1 jajko
  • · 1 duża łyżka sosu sojowego jasnego
  • · 1 łyżeczka octu ryżowego

 

  • · podwójna pierś z kurczaka
  • · sól
  • · pieprz
  • · nerkowce - 200 g
  • · olej do smażenia

 

  • Warzywna kołderka:
  • · warzywa na patelnię Hortex z tymiankiem i bazylią
  • · ząbek czosnku
  • · 5-6 łyżek mleczka kokosowego
  • · łyżka masła klarowanego
  • · sól
  • · pieprz
  • · 125 g roszponki

Sposób przygotowania:

Kurczak w tempurze na warzywnej pierzynce kokosow
Na tempurę- wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy stopniowo dodając wodę gazowaną- nią regulujemy gęstość ciasta, które powinno być rzadsze niż na naleśniki. Kawałki piersi z kurczaka - na jeden kęs, doprawione solą i pieprzem- maczamy w zimnej tempurze i natychmiast smażymy na głębokim dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Do podsmażonego na maśle, posiekanego czosnku dodajemy mieszankę Hortex, doprawiamy mieszanką załączoną do opakowania, solą, pieprzem. Dolewamy mleczko kokosowe. Kiedy warzywa będą al dente, zdejmujemy je z ognia, dodajemy roszponkę. Wykładamy na talerze, na warzywach układamy kawałki kurczaka, posypujemy uprażonymi orzeszkami nerkowca.Smacznego!
Kurczak w  tempurze na warzywnej pierzynce kokosow
Etap 1 Kurczak w tempurze na warzywnej pierzynce kokosowej- przygotowanie warzyw