tikka masala

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubisz na ostro? Tikka masala na pewno Ci się spodoba.

tikka masala

Składniki:

tikka masala

 

  • pierś z kurczaka podwójna
  • 6 łyżek pasty tikka (pasta z brązowego bobu)
  • duży jogurt naturalny chudy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 zielona papryczka chili oczyszczona z nasion i posiekana
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2,5 cm utartego korzenia imbiru
  • 250ml. wody
  • roztopione masło(2 łyżki)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

tikka masala
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Do wysokiej miski wkładamy 3 łyżki pasty tikka i wlewamy 4 łyżki jogurtu, dodajemy kurczaka, mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 min. W tym czasie w rondlu z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, zmiażdżony czosnek, papryczkę chili oraz utarty imbir. Smażymy 5 min. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki pasty tikka, łyżkę koncentratu pomidorowego i wodę(250ml.).Powstały sos gotujemy 15 min. mieszając od czasu do czasu. W czasie, kiedy sos będzie się gotował zajmujemy się kurczakiem. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Kostki mięsa wyjmujemy z marynaty, nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków( jeżeli ich nie macie akurat pod ręką możecie mięso położyć na blasze do pieczenia), smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Do sosu, który mam nadzieję mieszaliście, wlewamy pozostały jogurt oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy. Kurczaka zdejmujemy z wykałaczek i wkładamy do garnka z sosem. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe! Możemy podawać z chlebkami naan lub ryżem basmati.