chocolates

chocolates

Kucharz
[Przepisów: 6]

Tiramisu.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepsze tiramisu jakie kiedy kolwiek jadłam i zrobiłam.

Tiramisu.

Składniki:

Tiramisu.

 

  • 2 żółtka jaj
  • 250g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki mocnej kawy zalanej mlekiem i schłodzonej + 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 1/2 szklanka gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru ( jest dość słodkie dlatego mozna dać miej )
  • biszkopty ( ok 8-10 okrągłych )
  • polewa do biszkoptów:
  • 2 łyzki margaryny
  • 3 łyzki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 krople olejku waniliowego
  • 2 łyzki kakao

Sposób przygotowania:

Tiramisu.
W żaroodpornej misce, ubijamy Żółtaka aż staną się puszyste. Wsypujemy cukier i ubijamy na jednolitą masę. W odpowiednio dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień, umieszczamy na nim żaroodporną miskę i podgrzewając mieszamy masę aż zgęstnieje. Odstawiamy aby ostygła.

Polewę do biszkoptów tworzymy w małym rondelku rozpuszczając margarynę, dodając do niej cukier i cukier waniliowy, olejek a następnie kakao. Chwilkę gotujemy ale ciągle miszając.

Śmietanę ubijamy na „sztywno”. W misce mieszamy ser maskarpone, dodajemy masę jajeczną. Mieszamy dokładnie, następnie dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy na puszysty krem. Przygotowujemy pucharki. Na dnie układamy warstwę moczonych w zimnej kawie biszkoptów. Mozna je połamać na miejsze kawałki przed moczeniem. Moczyć należy bardzo szybko w przeciwnym razie biszkopty się rozpadną ( chyba ze są bardzo twarde wtedy odrobinę dłuzej ). Biszkopty polewamy czekoladą i układamy za pomocą łyżki warstwę kremu. Układamy następną warstwę moczonych w kawie biszkoptów, polewamy polewą i ostatnią wartwę kremu. Dekorujemy :) i mocno chłodzimy. Dla mnie deser najlepszy po nocy spędzonej w lodówce.