misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Tiramisu

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21

Ciasto bardzo delikatne i smaczne

Tiramisu

Składniki:

Tiramisu

 

  • 3 paczki biszkoptow podłuznych
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • szklanka rumu lub amaretto
  • 2 łyżeczki żelatyny(kopiaste)
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Tiramisu
-- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody -niech się studzi
--zrobić napar z kawy + szklanka wody
--jak wystygnie dodać rum lub amaretto najlepiej w głębokim talerzu, bo tam się moczy biszkopty
--żółtka ubić z 3 łyżkami cukru,dodać serek , miksować
--dodać ubitą pianę z 2 łyzkami cukru,wymieszać delikatnie
--wlać powoli żelatynęmiksując ,żeby się nie porobily grudki
--moczyć biszkopty w kawie z rumem i układać ciasno na wyłożonej papierem foremce
--na to wylożyć warstwę serka
---znowu biszkopty
---znowu serek
--posypać na górę kakao
--na noc wstawić do lodówki
Uwaga!
Biszkopty moczyć tylko jedną stroną dość szybko ,bo bardzo chłoną płyn.