dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny włoski deser na każdą okazję

tiramisu

Składniki:

tiramisu

 

  • 4 szt. jajka,
  • 20 dag cukier puder,
  • 50 dag ser Maskarpone,
  • 3 szklanki kawa zaparzona,
  • 2 kieliszki amaretto,
  • Biszkopty,
  • kakao,
  • cukier wanilinowy

 

Sposób przygotowania:

tiramisu
Zaparzona kawę przelewamy na głęboki talerz. ucieramy żółtka z połową cukru pudru i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo ser. ubijamy pianę z białek z drugą połową cukru pudru. dobrze ubitą pianę i wymieszane żółtka z serem łączymy razem delikatnie mieszajac. w naczyniu układamy pierwszą warstwą lekko zwilżonych w kawie i amaretto biszkoptów, wykładamy na biszkopty połowę masy serowej, przesypujemy przez sitko kakao, układamy drugą warstwę biszkoptów i masy serowej i znowu posypujemy kakao. odstawiamy na parę godzin do lodówki.