Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Tiramisu 2

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser. Z białek i szczypty soli ubić

Tiramisu 2

Składniki:

Tiramisu 2

 

  • 200- 300g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 20- 30 podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki cukru
  • 2 filiżanki mocnej kawy
  • 3 łyżki alkoholu (najlepszy jest likier Amaretto, Grand Marnier, ale może też być zwykła wódka zmieszana z zapachem migdałowym)
  • szczypta soli
  • kakao

Sposób przygotowania:

Tiramisu 2
Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser. Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno i dodać do masy żółtkowo-serowej. Wymieszać alkohol z kawą, dodać 2 łyżki wody. Moczyć biszkopty w kawie z alkoholem krótko. Kłaść warstwy: biszkopty- masa serowa- biszkopty- masa serowa. Całość posypać przesianym przez sitko kakao i chłodzić 6- 12 godzin.