Sposób przygotowania:
Tiramisu z twarogu
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, dobrze ubić. Dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać olej, dobrze wymieszać. Wylać do formy 25x35 cm wysmarowanej i posypanej tarta bułką, piec w temp. 170 stopni około 25 minut. PONCZ KAWOWY: Kawę posłodzić, wymieszać z alkoholem i ostudzić. Poncz będzie do nasączania biszkoptu i biszkopcików. MASA SEROWA: Żelatynę zalać ciepłą wodą, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić na małym ogniu. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze zmiksować. Twaróg utarty z cukrem pudrem wymieszać z ubitą śmietaną. Biszkopt nasączyć ponczem kawowym, oprószyć gorzkim kakao, wyłożyć połowę masy serowej. Następnie ułożyć warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem i posypać kakao. Na to wyłożyć resztę masy serowej, a na niej układać nasączone ponczem okrągłe biszkopty. Wierzch posypać lekko gorzkim kakao, a przed samym podaniem posypać kakao Puchatek. Schłodzić w lodówce. Ja dodałam jeszcze do sera w wiaderku dużą kwaśną śmietanę, bo mi się wydawał strasznie gęsty- to był TWARÓG ŁOWICKI :) Niektóre sery w wiaderkach są rzadsze :( SMACZNEGO :)