Sposób przygotowania:
Tiropito po grecku
Na początku przygotuj serową masę.W tym celu w misce dokładnie wymieszaj jajka, ricottę oraz ser feta. Tak powstałą mieszankę zawiń w ciasto filo. Z ciasta można formować trójkąty.Należy tylko uważać,aby nadzienie było szczelnie zawinięte i nie wysychało podczas pieczenia. Jeden arkusz o wymiarach 30x20 cm potnij na paski o grubości ok.4 cm. Paski przekrój na pół wszerz. Otrzymane w ten sposób paski ułóż na sobie. Ciasto wysmaruj stopionym masłem. Na końcu paska nałóż czubatą łyżkę serowej masy. Zawiń róg paska do przeciwnego brzegu, następnie zawiń znów do drugiego brzegu i powtarzaj czynność do końca paska. Każdy trójkącik posmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 i piecz ciasto na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika od razu podawaj.Smacznego.