natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Toffi

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodkie ciasto z orzechami.Każdemu przypadnie do gustu.

Toffi

Składniki:

Toffi

 

  • 50 dag. mąki (3 szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 15dag. miodu
  • 1/2 kostki KASI
  • 2 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyż. sody oczyszczonej
  • 1/2 l. śmietany kremówki (36%)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 10 dag. posiekanych orzechów włoskich
  • żelatynę

Sposób przygotowania:

Toffi
1.Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 2.Dwie identyczne formy posmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. 3.Ciasto piec około 15 minut. 4.Mleko wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. 5.Śmietanę ubić i dodać rozpuszczoną żelatynę. 6.Kremem śmietanowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. 7.Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko i posypać orzechami.