Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Tofu w kształcie mandoliny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

coś z kuchni japońskiej na polski stół

Tofu w kształcie mandoliny

Składniki:

Tofu w kształcie mandoliny

 

  • 60 g miękkiego białego tofu
  • 3 lekko ubite duże białka
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • szczypta cukru
  • 8 łyżek do zupy jako formy
  • 10 kropel oleju sezamowego
  • 3 dag posiekanego mięsa świeżej ryby
  • 2 dag posiekanej szynki
  • olej do wysmarowania łyżek
  • liście kolendry di przybrania
  • 2 szklanki przejrzystego rosołu z kurczaka
  • 1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony
  • 2 łyżeczki mąki kukurydziane z odrobiną wody
  • 1/4 łyżeczki oleju arachidowego

Sposób przygotowania:

Tofu w kształcie mandoliny
Rozgnieść tofu widelcem i wymieszać z białkiem, mąką kukurydzianą, solą, białym pieprzem, cukrem i olejem sezamowym. Połącz z posiekanym rybim mięsem i szynką. Zanurz na chwilę łyżkę w oleju. Nabierz masy, wygładź powierzchnię, zaokrąglając na kształt wzgórka. Posyp listkami kolendry. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj 5-6 minut. Zagotuj rosół, dodaj obrany pomidor w plasterkach. Wlej mąkę rozrobioną z wodą, a gdy sos zgęstnieje, dodaj 1/4 łyżeczki oleju. Wyjmij łyżki z naczynia do gotowania na parze i nożem podważ delikatnie każdą małą mandolinę z tofu. Ułóż na talerzu.