Sposób przygotowania:
Tokań wołowy
Wołowinę posmarować musztardą, zawinąć i zostawić na noc w lodówce. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżony i posiekany drobno czosnek. Gdy się delikatnie przyrumienią wlać wino, wymieszać, dodać przecier pomidorowy i poddusić chwilę na małym ogniu, zdjąć pokrywkę, by odparowało. Wołowinę należy pokroić w paski (takie wąskie plastry). Doprawić porządnie pieprzem i nie żałować papryki.Delikatnie oprószyć majerankiem. obsmażyć na oliwie, następnie przełożyć na patelnię cebulą, czosnkiem i boczkiem, dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając odrobiną wody w razie potrzeby. Dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone oraz podsmażone ma maśle pieczarki. Gdy mięso zmięknie, doprawić solą. łyzkę mąki rozrobić w wodzie, dodać 2 łyżki śmietany, wlać na patelnię, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.