Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Tokań wołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tokań wołowy, częsty gość na naszym stole, po wielu modyfikacjach, niezmiennie w tej formie.

Tokań wołowy

Składniki:

Tokań wołowy

 

  • Pół kilo wołowiny, ja używam udźca.
  • 30 dag wędzonego boczku, dość tłustego
  • musztrada
  • dwie duże cebule
  • 4 duze ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • mielona słodka papryka (przyprawa)
  • oliwa
  • masło
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • świeża natka pietruszki
  • 4 ogórki kiszone
  • 8 pieczarek
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki kwasnej śmietany
  • łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Tokań wołowy
Wołowinę posmarować musztardą, zawinąć i zostawić na noc w lodówce. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżony i posiekany drobno czosnek. Gdy się delikatnie przyrumienią wlać wino, wymieszać, dodać przecier pomidorowy i poddusić chwilę na małym ogniu, zdjąć pokrywkę, by odparowało. Wołowinę należy pokroić w paski (takie wąskie plastry). Doprawić porządnie pieprzem i nie żałować papryki.Delikatnie oprószyć majerankiem. obsmażyć na oliwie, następnie przełożyć na patelnię cebulą, czosnkiem i boczkiem, dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając odrobiną wody w razie potrzeby. Dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone oraz podsmażone ma maśle pieczarki. Gdy mięso zmięknie, doprawić solą. łyzkę mąki rozrobić w wodzie, dodać 2 łyżki śmietany, wlać na patelnię, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.