mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Toksańska potrawka z fasoli i bakłażanu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna potrawka warzywna

Toksańska potrawka z fasoli i bakłażanu

Składniki:

Toksańska potrawka z fasoli i bakłażanu

 

  • 800g fasoli z puszki - biała i czerwona, bądź tylko jeden rodzaj
  • 1 bakłażan o wadze ok.220g
  • 1 duża bulwa fenkułu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 450g pomidorów
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Toksańska potrawka z fasoli i bakłażanu
Czerwoną cebulę obrać, opłukać i pokroić w ósemki. Bakłażana umyć, oczyścić i pokroić na półplasterki. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Pomidory umyć i pokroić na małe kawałki. Cukinię umyć, oczyścić, pokroić w półplasterki. Odciąć zielone części fenkułu, resztę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i fenkuł, smażyć 6 minut często mieszając. Dodać bakłażan i smażyć 5minut często mieszając. Koncentrat pomidorowy rozprowadzić w małej ilości bulionu. Do patelni wlać bulion, koncentrat, wrzucić pomidory. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15minut. Fasolę odsączyć, opłukać. Dodać do potrawki, wrzucić też paprykę i cukinię. Gotować jeszcze 15minut. Doprawić solą i pieprzem.