Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Tołpyga gotowana na parze

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryba ugotowana na parze ma delikatny smak

Tołpyga gotowana na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tołpyga gotowana na parze

 

  • 1 kg filetu z tołpygi
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Tołpyga gotowana na parze
Rybę po umyciu układamy w naczyniu do gotowania na parze, skórą do dołu. Mieszamy sól z pieprzem cytrynowym i nacieramy rybę. Posypujemy też pietruszką zmieszaną z tymiankiem i na wierzchu układamy kawałki miękkiego masła zmieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy na parze przez 20-30 minut- w długość gotowania zależy od grubości ryby
Tołpyga gotowana na parze
Rybę nacieramy przyprawami i posypujemy ziołami
Tołpyga gotowana na parze
Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Tołpyga gotowana na parze
Kawałki masła układamy na przyprawionej rybie
Tołpyga gotowana na parze
rybę gotujemy na parze i podajemy z ryżem cytrynowym