SUPERPRZEPIS

Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej

  • 16
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej Więcej zdjęć (5)

Pyszna rybka pieczona z dużą ilością warzyw, świetne danie nie tylko na piątkowy obiad.

Składniki:

Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej

 

Sposób przygotowania:

Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej
Rybę opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na 4 dzwonka. Każdy kawałek skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam solą i pieprzem.



Fasolkę obgotowałam przez kilka minut na pół twardo w lekko osolonym wrzątku, odcedziłam. Cukinię i paprykę opłukałam. Cukinię pokroiłam w pół plasterki, z papryki usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w paseczki. Pomidora opłukałam, pokroiłam go na 8 plasterków.



Piekarnik rozgrzałam do 180* z termo obiegiem.



Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, wyłożyłam do niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano.



Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej (matowa strona na zewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach zdjęłam folię, włączyłam funkcję grilla i opiekałam jeszcze około 10 minut.
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej
Opłukaną i osuszoną rybę skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam solą i pieprzem.
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej
Do wysmarowanej masłem formy wyłożyłam warzywa i posypałam przyprawami.
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej
Na warzywach ułożyłam przyprawione kawałki ryby.
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej
Danie bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Tagi:

beza cukinia bezy