mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupę należy tak doprawić, aby zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Niesamowicie pyszna, bogata w różnorodne smaki zupa:)

Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem

 

  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 100 g grzybów (lub pieczarek) - u mnie mieszanka grzybów leśnych
  • 150 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • opakowanie przyprawy do zupy kokosowej Tom Kha
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny)
  • kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone w małą kostkę piersi kurczaka i grzyby. Gotować na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, sos rybny, cukier, sok z limonki i zagotować. Następnie dodać pokrojone pomidory. Gotować kilka minut. Na koniec zupę doprawić do smaku tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem posiekaną kolendrą i udekorować cząstkami pomidorków.
Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem
Piersi z kurczaka myję i kroję w małą kostkę
Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem
Natkę pietruszki płuczę, osuszam i siekam drobno
Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem
Do garnka wlewam wywar, dodaję pokrojone mięso i pieczarki, gotuję
Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem
Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę