zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Topione brzoskwiniowe bułeczki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

bułeczki na deser lub śniadanie..............

Topione brzoskwiniowe bułeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Topione brzoskwiniowe bułeczki

 

 

  • Masa:
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 1 kisiel brzoskwiniowy
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Topione brzoskwiniowe bułeczki
Mleko lekko podgrzać, dodać 3 łyżki cukru i pokruszone drożdże i odstawić drożdże do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać miękką Kasię, jajka i żółtko oraz resztę cukru. Wyrobić ciasto, nie musi być tak wyrobione jak na ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto włożyć do woreczka, następnie umieścić je w misce z lodowatą wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch jest gotowe do dalszej obróbki. W czasie wyrastania ciasta przygotować ser, który należy wymieszać z cukrem, żółtkiem i kisielem. Po wypłynięciu ciasta wyjąć je z worka i chwilę wyrabiać. Następnie ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować na prostokąt grubości około 5 mm w razie potrzeby podsypując mąką. Na placek wyłożyć 1/2 masy serowej i rozsmarować ją na cieście, po czym zwinąć w roladę. Roladę kroić na krążki grubości 2 - 2,5 cm i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Z drugą częścią ciasta i masy postępować tak samo. Pozostałe jajko rozmącić i posmarować nim bułeczki a potem posypać cukrem. Bułeczki zostawić około 5-10 minut do wyrośnięcia. Bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
Topione brzoskwiniowe bułeczki
Etap 1
Topione brzoskwiniowe bułeczki
Etap 2
Topione brzoskwiniowe bułeczki
Etap 3