czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torcik można komuś podarować zamiast tradycyjnej bombonierki.

Torcik

Składniki:

Torcik

 

  • Biszkopt:
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • Masa:
  • 400 g. kremu czekoladowo-orzechowego (nutella lub jej podobne)
  • 200 g masła (może też być margaryna mleczna)
  • 100 g. rodzynek
  • 300 ml. rumu
  • Do dekoracji różyczki z ciasta marcepanowego i płatki czekoladowe.

 

Sposób przygotowania:

Torcik
Rodzynki namoczyć w 50 ml.rumu najlepiej zostawić je na noc. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem, następnie dodać żółtka wymieszane z wodą.Mąkę,kakao i proszek do pieczenia wsypać do całości zmiksować dodając ocet. Wylać na wysmarowaną i posypaną bułką tartą na tortownicę o średnicy 21 cm., piec ok. 20 min. Masa: krem połączyć z masłem na gładką masę. Cześć masy odłożyć do wysmarowania wierzchu, do reszty dodać rodzynki i wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć pozostałym rumem i przełożyć masą z rodzynkami. Resztą masy posmarować tort. Tort ozdobić różyczkami z ciasta marcepanowego (przepis jest podany w moich przepisach), aby różyczki nie spadały nabiłam je na wykałaczki i wbiłam do biszkopta. Brzegi posypałam płatkami czekoladowymi.