Sposób przygotowania:
Torcik
Rodzynki namoczyć w 50 ml.rumu najlepiej zostawić je na noc. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem, następnie dodać żółtka wymieszane z wodą.Mąkę,kakao i proszek do pieczenia wsypać do całości zmiksować dodając ocet. Wylać na wysmarowaną i posypaną bułką tartą na tortownicę o średnicy 21 cm., piec ok. 20 min. Masa: krem połączyć z masłem na gładką masę. Cześć masy odłożyć do wysmarowania wierzchu, do reszty dodać rodzynki i wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć pozostałym rumem i przełożyć masą z rodzynkami. Resztą masy posmarować tort. Tort ozdobić różyczkami z ciasta marcepanowego (przepis jest podany w moich przepisach), aby różyczki nie spadały nabiłam je na wykałaczki i wbiłam do biszkopta. Brzegi posypałam płatkami czekoladowymi.
cherry