SUPERPRZEPIS

Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi Więcej zdjęć (5)

Takim ciastem powitałam Nowy Rok!

Składniki:

Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi

 

Sposób przygotowania:

Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
Herbatniki kruszymy na drobno (najlepiej przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Orzechy dokładnie mieszamy z herbatnikami i masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy (22cm) i lekko przygniatamy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy ajerkoniak i chwilkę jeszcze ucieramy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę miksując na najmniejszych obrotach miksera. Masę ajerkoniakową wlewamy ciurkiem do kremówki miksując na małych obrotach miksera. Gotowy krem przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy ubitą kremówką z dodatkiem cukru pudru. W bitą śmietanę wkładamy wafelki, całość obsypujemy startą czekoladą. Smacznego :)
Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
Herbatniki kruszymy na drobno (najlepiej przetrzeć je przez sito)
Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
Kremówkę ubijamy na sztywna pianę i odstawiamy na bok.
Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy ajerkoniak i chwilkę jeszcze ucieramy.
Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
Gotowy krem przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia.

Tagi:

czekolada