Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Torcik a'la Malafoff & Di

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Obłędnie pyszny tort z kremem i orzechami. Wersja autorska i uproszczona tradycyjnego Malakoff'a. Naprawdę warto poczuć ten smak!

Torcik a'la Malafoff & Di

Składniki:

Torcik a'la Malafoff & Di

  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g)
  • 200g dżemu z czarnej porzeczki (około 1/2 słoika)
  • 1/2 szklanki wody (nie co więcej)
  • 20 ml likieru orzechowego
  • 80-100g orzechów (po ok 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich)
  • Krem:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Torcik a'la Malafoff & Di
Mleko zagotować (odlać 1/2 szklanki). 1/2 szklanki mleka wymieszać ze śmietanką, żółtkami, cukrem i obiema mąkami (mikserem). Dodać odrobinę aromatu śmietankowego i przelać do mleka, które się gotuje. Energicznie mieszać (dopóki masa będzie gęsta). Masło ubić na puch i nadal miksując powoli połączyć z ugotowanym budyniem i sokiem z cytryny.

Dżem rozrobić z wodą. W tortownicy o średnicy ok 26 cm ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 przygotowanego dżemu. W wolne miejsca między ciastkami powkładać owoce z dżemu i skropić likierem orzechowym (nie za wiele) Wyłożyć 1/2 kremu i następnie nasączone biszkopty skropione likierem oraz pozostałą masę.

Posiekane orzechy uprażyć podlewając likierem i obsypać nimi wierch tortu. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.

Tagi:

biszkopt